11-14 September 2014 / Timișoara/ RO

Participating artists: Anca Benera & Arnold Estefán, Vlad Cadar, Vlad Gherghiceanu, Ciprian Homorodean, Szilárd Miklós, Monotremu, Nava Spațială, Newclearfairy, Dan Perjovschi, Sergiu Sas, Botond Vajna & Alin Rotariu.

www.waiting-spaces.simultan.org

Spații în Așteptare III funcționează ca o platformă pentru diferite proiecte interdisciplinare, legând arta, arhitectura și cultura urbană printr-o serie de intervenții artistice în spații publice. Spațiile publice sunt punctele de legătură într-un oraș. De multe ori insuficient percepute sau chiar neglijate, ele sunt cele care oferă informații despre oraș și cultura sa în contextul socio-politic actual. Spațiul public al unui oraș se poate defini și prin modul în care persoanele percep și experimentează orașul, ceea ce determină interacțiunea socială a locuitorilor. Spațiile publice sunt destinații multi-dimensionale, care oferă locuitorilor o varietate de experiențe.

Timișoara anului 2014 este un „ORAȘ-ȘANTIER”, strazile și piețele centrului vechi sunt în re-construcție, noul aspect al orașului promite un centru pietonal descongestionat de trafic și un aspect nou. Rezultatele acestor transformări vor fi vizibile în anii care vin, urmând ca istoria să dovedească cât va fi de funcțională aceasta transformare. Aceste schimbări vor aduce implicit o percepție nouă asupra orașului și a spațiului public. Astfel, Spații în așteptare III pune în discuție transformările relației dintre individ și spațiul public, limitele spațiului și influența acestuia asupra vieții cotidiene.

Intervențiile artistice din cadrul Spații în Așteptare III propun generarea unui proces reflexiv asupra spațiului public, creând o nouă percepție asupra contextului.

Ciprian Homorodean: ARCUS NON TRIUMPHALIS
Arcul de Triumf marca evenimente importante sau eroice.
Arcada a apărul ca inovație arhitecturală în perioada romei antice, fiind o piesă de rezistență / susținere și devine un simbol folosit pentru a marca „triumful”.
În cazul meu, „Arcul de Triumf” este doar un schelet fără valorile amintite mai sus, o structură perisabilă care ironizează tot ceea ce ar însemna „triumful” zilelor noastre și o comemorare a absenței.
Făcut doar din profile de aluminiu, care de obicei sunt folosite pentru a crea structura pereților sau tavanelor false, marchează lipsa de consistență, de sens și lucrurile făcute doar de fațadă, acestea fiind suficiete pentru a ne satisface.
Suntem în situația de a construi în permanență dar nu există o fundație a felului în care acționăm, o conștință și un sens puternic structurat. Lucrarea critică lipsa unei pietre de temelie a societății și eșecul celor mai importante proiecte ale zilelor noastre.

 

Video documentar – Spatii in asteptare III, / a_ta 2014 (video realizat de Pataki Farkas)