Domingo, 23 de abril de 2023
ISBN: 978-84-9156-496-6
ISSN: ISSN 2938-3293
Sant Andreu Contemporani / Ajuntament de Barcelona
Textos: Bakea Alonso Fernández de Avilés, Roy Galán, Jordi Pino, Pablo G. Polite, Beatriz Ranea Triviño, Francesc Ruiz, Zaida Trallero.
Fotos: Rubén González Calzada, Marta Grimalt Canals, Ciprian Homorodean, Jonathan Notario, Joan Pallé, Felipe Robles, Francesc Ruiz, Alex Solé.
Ilustraciones: Alba Feito.
[CAT]
Quan parlem de masculinitats alternatives o noves, ens referim a una manera de ser home igualitària, feminista, plenament respectuosa amb la diversitat i capaç d’acceptar i valorar la pròpia idiosincràsia, tal vegada divergent del model heteronormatiu tradicional. Una aposta vital que exigeix també un canvi d’actitud enfront d’altres homes, el reconeixement de la pluralitat masculina, de les múltiples opcions vitals i sexuals, i un clar compromís contra el masclisme, l’homofòbia i la transfòbia.
Per això és primordial que cada vegada hi hagi més individus disposats a qüestionar el model tradicional de masculinitat, a alliberar-se de les càrregues de la seva hegemonia i a comprometre’s activament amb la construcció d’una societat renovada de persones més lliures, sensibles i intuïtives, sense por d’escoltar, de cuidar, de donar i rebre.
El nostre objectiu amb aquesta publicació és oferir un espai obert a les múltiples mirades que desborden lògiques patriarcals i binàries, un petit impuls teòric que ajudi a articular les transformacions socials inherents al qüestionament de la masculinitat tradicional. Volem contribuir a l’alliberament dels homes atrapats pel mur d’exigències de la masculinitat hegemònica, sovint violenta i autodestructiva, perquè es puguin integrar en un món més igualitari i respectuós. Aquí va el nostre forat, la nostra fissura amb voluntat desconstructiva.
[CAST]
Cuando hablamos de masculinidades alternativas o nuevas, nos referimos a una manera de ser hombre igualitaria, feminista, plenamente respetuosa de la diversidad y capaz de aceptar y valorar la propia idiosincrasia, tal vez divergente del modelo heteronormativo tradicional. Una apuesta vital que exige también un cambio de actitud frente a otros hombres, el reconocimiento de la pluralidad masculina, de las múltiples opciones vitales y sexuales, y un claro compromiso contra el machismo, la homofobia y la transfobia.
Por eso es primordial que cada vez sean más los individuos dispuestos a cuestionar el modelo tradicional de masculinidad, a liberarse de las cargas de su hegemonía y a comprometerse activamente en la construcción de una sociedad renovada de personas más libres, sensibles e intuitivas, sin miedo a escuchar, a cuidar, a dar y recibir.
Nuestro objetivo con esta publicación es ofrecer un espacio abierto a las múltiples miradas que desbordan lógicas patriarcales y binarias, un pequeño impulso teórico que ayude a articular las transformaciones sociales inherentes al cuestionamiento de la masculinidad tradicional. Queremos contribuir a la liberación de los hombres atrapados por el muro de exigencias de la masculinidad hegemónica, a menudo violenta y autodestructiva, para que puedan integrarse en un mundo más igualitario y respetuoso. Aquí va nuestro agujero, nuestra fisura con voluntad deconstructiva.